Pages

17 May 2014

Pat Thai Sos

I'm a thai food junkie. Seriously thai food restaurant memang melambak kat KL ni tapi aku tak jumpa lagi satu tempat pun yang mempunyai the original taste thai food macam aku makan kat negara asalnya.

Dengan perasaan yang sangat keciwa ni, gigih aku cari secret recipe Pat Thai, bagus juga ada kawan yang tidak kedekut ilmu sudi kongsi resepi nenek moyang dia. Terima kasih pada Noii, she from Bangkok and very beautiful, pandai memasak pula tu :-)

Penyediaan Pat Thai harus melalui 2 peringkat. Peringkat pertama adalah penyediaan sos nya. Which means the most secret ingredients yang diletakan dalam masakan Pat Thai tersebut. Now i'm gonna share, with you guy's and you guy's gonna thanks to me for this.

Berikut adalah bahan-bahan asas yang diperlukan bagi membuat sos Pat Thai:


Remember this:

1) Gula Melaka: Potong halus supaya ia mudah cair bila dipanaskan

2) Asam Jawa: Guna asam jawa brand ni tak perlu nak buang biji dan kotorkan tangan :-)

3) Fish Sauce: Aku biasa guna sos ni untuk masak makanan bergoreng, please don't get confused dengan nama brand dia SQUID tapi sebenarnya ia adalah sos perasa ikan bukan sotong. Aku selalu confused walau pun biasa beli. *Mengong...



Ok let's the party start:

1) Masukkan Gula Melaka dalam periuk, panasakan dengan api yang sangat slow

2) Bila dah cair masukkan semua bahan-bahan yang lainnya

3) Kacau sehingga mendidih dan sebati. Pastikan ia betul-betul cukup masak supaya tidak mudah rosak bila disimpan lama.

4) Sejukkan dan simpan dalam bekas yang kering dan tertutup rapat. Simpan dalam fridge untuk ketahanan yang maksima.


Perigkat kedua adalah cara memasak Pat Thai yang ditunggu-tunggu di episod yang seterusya.




10Q 4ur time, to be continue..

No comments: