Pages

02 June 2014

Pat Thai Noodle

Sorry lama pula nak continue update blog untuk resepi Pat Thai yang seterusnya ni. Almaklumlah routine hidupku adalah membusykan diri. Agak susah gak nak curi masa untuk memblog. Dek kerana dah janji kan, kenalah tunaikan gak ni.

Patutlah aku gila sangat makan Thai food yang satu ni. Selain rasanya yang unik Pat Thai juga menduduki tempat ke-5 dalam senarai makanan yang terlazat di dunia. Seriously rugi sangat kalau tak pernah rasa makanan Pat Tai yang superb lazat ni.

Last weekend baru je try masak ni, makan ngan anak buah yang datang bertandang ke umah. Habih licin kuali aku dikerjakannya. Kalau boleh nak masuk dalam kuali dok menjilat kuali aku sampai kilat gamaknya. *Over untie korang ni kann..Tak pelah dik oii janji uols gendang gendut, kenyang perut senang hati...





































Remember this:
1) Rice Noodle: Kena rendam atlest 2jam sehingga ia lembut
2) Pat Thai sos: Cara-cara pembuatannya lihat di sisni: http://nanatahain.blogspot.com/2014/05/pat-thai-sos.html
3) Lobak & Daun Kucai: Potong memanjang
4) Bawang Merah: Potong dadu
5) Udang Kering: Rendam supaya lembut
6) Sweet Radish (lobak Manis): Potong Dadu
7) Tauhu: Goreng dan potong selebar ibu jari

Let's start:
Cara memasak Pat Tahi noodle ni, sama je macam kita masak kuey teow goreng :)
1) Panaskan minyak masukkan segala bawang yang ada sehingga naik bau
2) Masukkan udang kering yang telah di tubuk sedikit, udang, kedua2 jenis lobak dan tauhu goreng
3) Pecahkan telur kedalam bahan goreng tadi dan kacau
4) Masukkan Pat Thai sos dan Rice Noodle yang telah direndam tadi sehingga masak
5) Terakhir masukkan daun kucai dan tauge gaul rata
6) Hidangkan bersama limau nipis, dried chili, kacang tanah yang tidak berapa nak hancur sebagai hiasan dan perasa tambahan.

Kalau korang buat sedap, sila jangan segan hantar ke rumah ya, kalau ada yang buat tak jadi, cakap je korang dapat resepi ni bukan dari blog aku kayy... huhuuuuu!!!


10Q 4 ur time, selamat mencuba..!

No comments: