Masa kecik-kecik dulu mak selalu kata kalau nak kuat dan bertenaga kena banyak makan ikan, sapa nak cantik kena banyak makan sayur. Me 6 beradik selalu je kena bebel ngan mak sebab memilih sangat nak makan. Atas tipu helah dia tu, akhirnya me membesar seperti kambing biri-biri, banyak makan sayur. Tapi peliknya me ni tidak juga cantik seperti mana yang digambarkan oleh mak, mata me tetap juga sepet tak macam cartoon jepun mata buntang :p
Cuma ada 2 jenis ikan ni je yang menjadi favorite me iaitu ikan patin & ikan keli. Me tak banyak makan ikan sebab tak nak jadi kuat macam badang. Huhuuuuu....!!! Fiction sangat kann.
Ada orang gelupo bila dengar nama ikan keli. Loya tekak katanya sebab ikan ni hidup kat sungai. Ha! tu pasal lah isinya rasa sedap semacam.. ermm takyah nak kekwat sangat lah ikan-ikan sungai ni lah yang paling banyak nutrition dia tau.
Kenapa me leh ter fall in love ngan 2 jenis ikan ni? walhal tak pernah suka makan ikan pun. Kisahnya ginni, walau pun me tak pernah sukakan ikan dek kerana bau dia yang hamis tu, especially ikan kembong tapi me ada habit suka nak try new things in life terutamanya food.
Ikan Patin rasa lemak, Ikan Keli pula ada feeling manis-manis giteww, terus me jatuh ditimpa ikan. heeheeee !! Out of sudden tercetus menu idea nak buat Carbonara Ikan Patin ni plus me memang gila pasta. Jom try, pasti menjilat 10 jari..!!
Bahan-Bahan yang diperlukan:
Before we start, kena buat beberapa preparation:
1/ Rebus spaghetti sehingga lebut toskan bubuh olive oil skit supaya tidak melekat
2/ Rendam dried mushroom sehingga lembut & kembang
3/ Masukkan Olive Oil ke dalam tepung gandum (kacau rata) sebagai agen pemekat
Ok let's start cooking!
1/ Panas dan cairkan butter, masukkan bawang kuning & putih yang telah dicincang dadu sehingga naik bau.
2/ Masukkan dried mushroom yang telah lebut tadi kacau sehingga naik bau juga dan masukkan ikan patin yang telah dipotong cube sebesar dadu.
3/ Dalam keadaan api yang slow juga, masukkan susu krim, cube pati ayam secukup rasa dan tepung agent pemekat tadi. Masukkan sedikit air masak sekiranya texture terlalu pekat.
4/ Last sekali masukkan spaghetti dan gaul rata.
5/ Hiaskan dengan taburan daun parsely di atasnya. Ermm... sedapnya bau...
10Q 4ur time,
Selamat menjamu selera...
![]() |
| Ni lah rupa Ikan Patin yang sebenar |
Cuma ada 2 jenis ikan ni je yang menjadi favorite me iaitu ikan patin & ikan keli. Me tak banyak makan ikan sebab tak nak jadi kuat macam badang. Huhuuuuu....!!! Fiction sangat kann.
Ada orang gelupo bila dengar nama ikan keli. Loya tekak katanya sebab ikan ni hidup kat sungai. Ha! tu pasal lah isinya rasa sedap semacam.. ermm takyah nak kekwat sangat lah ikan-ikan sungai ni lah yang paling banyak nutrition dia tau.
Kenapa me leh ter fall in love ngan 2 jenis ikan ni? walhal tak pernah suka makan ikan pun. Kisahnya ginni, walau pun me tak pernah sukakan ikan dek kerana bau dia yang hamis tu, especially ikan kembong tapi me ada habit suka nak try new things in life terutamanya food.
Ikan Patin rasa lemak, Ikan Keli pula ada feeling manis-manis giteww, terus me jatuh ditimpa ikan. heeheeee !! Out of sudden tercetus menu idea nak buat Carbonara Ikan Patin ni plus me memang gila pasta. Jom try, pasti menjilat 10 jari..!!
Bahan-Bahan yang diperlukan:
Before we start, kena buat beberapa preparation:
1/ Rebus spaghetti sehingga lebut toskan bubuh olive oil skit supaya tidak melekat
2/ Rendam dried mushroom sehingga lembut & kembang
3/ Masukkan Olive Oil ke dalam tepung gandum (kacau rata) sebagai agen pemekat
Ok let's start cooking!
1/ Panas dan cairkan butter, masukkan bawang kuning & putih yang telah dicincang dadu sehingga naik bau.
2/ Masukkan dried mushroom yang telah lebut tadi kacau sehingga naik bau juga dan masukkan ikan patin yang telah dipotong cube sebesar dadu.
3/ Dalam keadaan api yang slow juga, masukkan susu krim, cube pati ayam secukup rasa dan tepung agent pemekat tadi. Masukkan sedikit air masak sekiranya texture terlalu pekat.
4/ Last sekali masukkan spaghetti dan gaul rata.
5/ Hiaskan dengan taburan daun parsely di atasnya. Ermm... sedapnya bau...
10Q 4ur time,
Selamat menjamu selera...


No comments:
Post a Comment