Pages

17 September 2013

Cheezy + Wedges

KFC bukan lah antara pilihan restoran fast food aku. The only reason kalau korang pernah nampak aku lepak kat KFC adalah kerana aku teringin nak makan Cheezy Wedges dia je. It’s like OMG! tapi nowadays aku rasa staff kat KFC tu macam dah berkerak lidah diorang kot sebab Cheezy Wedges yang aku selalu order tu lately  rasa terlebih masin, ke lidah aku yang dah lari alignment?? ahakss...!!

Setelah ku berpacaran dengan teman baikku Mr.Google hasilnya aku berjaya gak buat Cheezy Cream aku sendiri. yeah...yeahh!! puas hati aku tak payah lagi nak berulang alik ke counter KFC dengan muka tebal request extra Chessy Cream. Now bukan setakat aku dapat menikmati Cheezy Cream mengikut selera tekak aku je, nak hirup & sapu satu muka buat masker pun tak de hal noqq..! hahahaaaaa....

1st time aku buat dulu 100% follow resepi yang Mr.Goole turunkan kat aku, menjadi gak lak hasilnya, akan tapi texture dia pulak tak brapa nak mengghairahkan sangat, color pink pula tu sebab pewarna kuning ku sudah kehabisan stock ketika itu. Biasala aku kan terover creative maka terserlah lah kesenian aku. ahakss .. terbaik!!

Neway benda baik harus lah dikongsi baru lah dapat barakah, tak giteww?? tak kisah lah simpan lama-lama dalam otak pun karang expired. Here you go my fab Cheezy Cream resepi:

BAHAN-BAHAN
500ml         Susu UHT segar
1/2 buku     Butter
3sudu bsr   Tepung Gandum (diayak)
12pcs         Cheesse (Kraf)
1/2 cube     Pati Ayam
Pewarna Kuning
Paprika (serbuk cili) / lada hitam : Kalau suka rasa pedas sikit


FORMULA PENYEDIAAN:
1. Cairkan butter + Tepung gandum: Gaul rata sehingga tidak berketul



2. Masukkan susu kacau sehingga pekat + Kepingan cheese
3. Masukkan bahan perasa & pewarna mengikut citarasa tekak masing-masing.

Taadaa...!!! siap sudah my Lovely Cheezy Wedges. Dihidangkan bersama mayonnaise. Yum..Yum.. :) 


NOTE: Hasilnya dapat bayak gak lah dalam satu tupperware besar. Boleh juga digunakan sebagai toping lasagna (of course without the yellow coloring).



10Q 4 ur time...
Selamat mencuba!

No comments: