Orang kata salah satu petua awet muda adalah mengamalkan makan sup, macam orang Jepun setiap hari makan benda yang berebus. Panjang umur mereka sehingga polulasi warga tuanya lebih ramai daripada yang muda. Logik saintifiknya, makanan yang berebus adalah lebih menyihatkan berbanding dengan cara penyediaan makanan yang lain seperti grill, fried, bake, roasted, bbq bla..bla.. Selain nutrition makanan yang masih kekal dalam air rebusan, sup juga tidak diperlu dimasak menggunakan bahan tambahan yang mengandungi kolesterol yang tinggi. Pastilah sihat dan slim shaggy.
Bab makanan bersup ni aku ada kepantangan sikit, lagi-lagi yang banyak air macam swimming pool. Ada orang kalau tak dapat makan nasi satu hari dia tak boleh hidup, aku pula, kalau tak dapat makan sup boleh meroyan, lehh giteww....huhuuuu! tapi serius weyy, sup adalah pelengkap hidupku. Agaknya tu lah sebenarnya rahsia awet mudaku yang aku sendiri pun tak perasan selama ni.
Aaape yang pentinggg? adalah kesihatan! berabad lagi nak guna badan ni. Jom nak share one of my favorite resepi sup: Serving for 2/3.
BAHAN-BAHAN UTAMA:
300gm Ayam (potong kecil)
250gm Pasta (rebus + secubit garam)
100gm Baby Carrot
1biji Tomato
1biji Kentang
1cm Halia (racik halus)
4biji Bawang Merah (Hiris)
2biji Bawang Putih (Hiris)
1pcs Sup bunjut adabi
1cube Perasa Ayam
2tbsp Minyak masak
FORMULA PENYEDIAAN:
1. Panaskan minyak dan saute ayam : Half cook & angkat ketepikan

2. menggunakan minyak yang sama masukkan semua bahan hirisan sampai naik bau
4. Sediakan pasta dalam mangkuk + sup : Siap!



No comments:
Post a Comment